Ağrı pili olarak da adlandırılan spinal kord stimülatörü (SCS) , hafif elektriksel impulslar üreterek beyne giden ağrı sinyallerini engeller. Omurganın yanına yerleştirilen ve impulsları oluşturan bu cihaz nörostimulatör olarak adlandırılır. Vücuda implante edilebilen nörostimulatör kalp pili ile benzerliklere sahip olduğundan SCS’nin ağrı pili olarak adlandırılmasına neden olmuştur.
Kronik ağrı tedavisinde konvansiyonel tedaviler kabul edilemez yan etkiler oluşturursa veya yeterli düzeyde ağrıyı azaltamazsa, SCS (nöromodülasyon) tedavisi uygulanabilir.
SCS; başarısız bel cerrahisi sendromu, kronik bölgesel ağrı sendromu ve kronik periferik nöropatiler de dahil olmak üzere nöropatik ağrı durumlarının kronik ağrı yönetiminde güvenli ve etkilidir.
Yeni teknolojiler ile SCS artık refrakter anjina, diyabetik ve herpetik nevralji, visseral veya periferik iskemi gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
SCS cihazı , omuriliğin dorsal kolonunun yanında epidural boşluğa yerleştirilen kurşun plak , buradan nörostimulatöre bağlanan tünelize durumdaki iletken uçlar ve implante edilebilir impuls üreten bir nörostimulatörden oluşur. Bu nörostimülatör, karın veya bel bölgesinde cilt altına implante edilebilir. Uzaktan kumanda ile çalışan bu nörostimulatör transkütan olarak programlanan bir pil ve mikroişlemci içerir. İmplante edilebilir nörostimulatörlerin etkinliği , şarj edilebilirliğe bağlı olarak 5-10 yıl sürer ve değiştirilebilir.
Omurilik stimülasyonu 2 aşamada yapılır: deneme safhası ve kalıcı olan implant safhası. Yaklaşık 1 hafta boyunca devam eden deneme safhası sisteminin etkinliğin belirlenmesine yardımcı olur. Bu safhada kronik ağrı düzeyinde %50 veya daha fazla iyileşme sağlanırsa 2.safhaya geçilerek kalıcı sistemler implante edilir.
Bu işlemler ameliyathanede skopi eşliğinde yaklaşık 2 saat süren günübirlik bir işlemdir. Hasta işlemden 2 saat sonra taburcu edilir.
Omurilik stimülasyon işlemi , minimal invazifliği ve geri döndürülebilirliği nedeniyle genellikle güvenlidir. Hastalardan 6-8 hafta boyunca aşırı bükülmemeleri veya esnememeleri istenir. Bu dönemden sonra hastalar çoğu fiziksel aktiviteye devam edebilir .
Yaygın komplikasyonlar elektrotların yer değişikliği veya kırılması ve implante edilebilir nörostimulatörün arızalanması da dahil olmak üzere donanımla ilgilidir. Ancak hepsi kolayca düzeltilebilir. Stimulatörün takılma yerindeki seromlar , lokal enfeksiyonlar dahil olmak üzere komplikasyonlar daha az yaygındır. Dural ponksiyon, epidural apse veya hematom ve nörolojik yaralanmalar gibi ciddi komplikasyonlar nadirdir.