Sakral Nöromodülasyon

Sakral Nöromodülasyon

Sakral nöromodülasyon olarak da adlandırılan sakral sinir stimülasyonu (SNS), sakral sinire düşük voltajlı elektrik akımı gönderen bir cihazın cerrahi implantasyonunu içerir. Sakral sinir mesane, bağırsak ve pelvik tabanı etkileyen  kasları uyaran sinirlerin yer aldığı omurga tabanında bulunur. İmplant sakral siniri uyarır ve dışkı ve/veya idrar kaçırmayı hafifletir. Bağırsaklarınızı boşaltmanız gerektiğinde sfinkter kaslarınızın kasılmasını durdurmak için uzaktan kumandalı  el cihazı kullanılır.Bu cihaza halk arasında mesane pili’de denmektedir.

Sakral Sinir Stimülasyonundan Kimler Yararlanır?

Retansiyon  inkontinansı (taşma inkontinansı) ve  aşırı aktif mesaneye bağlı idrar kaçırma yaşayan erişkin hastalar ve diğer tedavilerde başarısız olan dışkı inkontinansı ve/veya kronik kabızlığı olan bireyler bu tedaviyi deneyebilirler                 

Akılda Tutulması Gerekenler

Bu tedavi idrar kaçırmanın yönetilmesine yardımcı olur, ancak tedavi etmez. İmplant herhangi bir noktada çıkarılırsa veya çalışmayı durdurursa, idrar kaçırma olayı devam eder. Sakral sinir stimülasyonu sizi her zaman tamamen bu olaydan koruyamayabilir.            

SNS iki aşamada gerçekleştirilir.

• Aşama 1: SNS’nin yerleştirilmesi kalçada 1cm’lik bir kesiden ve floroskopi yardımıyla ‘üçüncü sakral foramen’ adı verilen sakrumdaki küçük bir delikten üçüncü sakral sinirin yolu boyunca elektriksel uyarım vermek için kurşun plaka yerleştirilmesini içerir . Bu, mesane ve bağırsak fonksiyonunun beyin ve omurilikten kontrol altına alındıklarına aracılık eden sinirdir.  Bu kurşun plaka bir kez konumlandıktan sonra,  iletken kateter yoluyla yana  veya kalçaya geçici  tünelize edilirek deriden geçici nörostimulatöre bağlanır.

Aşama 2: Hasta işlemden sonraki ilk 1-2 haftada önemli bir iyileşme yaşarsa, 2. aşamada dışarıdaki nörostimulatör kalıcı olarak vücutta uygun yere implante edilir.

                 

SNS’den sonraki iyileşme süresi nedir?

İyileşmede önemli bir faktör, kurşun plakanın  hareket etme riskini en aza indirmektir. Bunun için en büyük risk ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta olduğu için, hastaların yorucu egzersizlerden, özellikle ameliyattan sonra en az iki hafta boyunca bükülme ve bükülme hareketlerinden kaçınmaları önerilir. Ameliyatın kendisi nispeten küçüktür, günübirliktir ve genellikle çok fazla ağrı ile ilişkili değildir.

Cihazın değiştirilmesi gerekecek mi?

Evet. Eski cihazların pil ömrü genellikle 4-6 yıldır. Daha yeni, şarj edilebilir seçenekler 15 yıl veya daha uzun sürebilir. Pil ömrü, semptomların ve her gün kullanım miktarına göre değişecektir. Pilin değiştirilme zamanı geldiğinde, tüm nörostimülatör yenisiyle değiştirilecektir.

Cihazla ilgili dikkat etmem gereken herhangi bir tıbbi kısıtlama var mı?

Eski modeller MRI ‘la uyumlu değildi. Ancak, yeni teknolojiler ile artık MRI uyumludur. Diatermi (radyo dalgası, ultrason veya mikrodalga kullanılarak yapılan bir tür enerji tedavisi) sakral sinir uyarıcı implantı olan herhangi bir hastaya yapılmamalıdır. Ek tedaviler veya testler planlamadan önce doktorunuza danışın. Herhangi bir önlem alma gereğini tartışacaktır.