En sık sebebi kas ve iskelet sistemi anomalileri olan sırt ağrılarının toplumda görülme sıklığı stresli yaşamla birlikte gün geçtikçe artmaktadır. Duruş bozuklukları, masa ve bilgisayar başında uzun süre hareketsiz kalma, ayakta durma ve ağır kaldırma gibi nedenler sırt ağrılarına yol açmaktadır.
Gebelik, omurgalardaki eklem deformiteleri, sedanter hayat tarzı, spor yaralanmaları, travmalar, fibromiyalji, sırt fıtığı, kemik erimesi, ankilozan spondilit gibi kas ve eklemlerin iltihabı hastalıkları, kifoz ve skolyoz gibi omurga deformiteleri, tümörler, dejeneratif disk değişiklikleri ve yansıyan ağrılar da sırt ağrılarına yol açabilen diğer nedenler arasındadır.
Sırt Ağrılarında Alert Bulgular
Aşağıda yer alan belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız sırt ağrısı için hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
- Ağrıların 20 yaştan önce ve 50 yaştan sonra başlaması
- Sürekli ve geçmek bilmeyen sırt ağrıları
- Dinlenmekle ve uygun pozisyon almakla dinmeyen sırt ağrısı
- Ağrıyla beraber kızarıklık, döküntü ve aşırı derecede kilo kaybı yaşanması
- Uykudan uyandıracak şiddette ağrı duyulması
- Sabah sertliği
- Konjenital deformitelerin ağrıya eşlik etmesi
- Bacaklarda his kaybı yaşanması
- Ağrı şikayetinden önce bakteriyel ya da viral bir enfeksiyon ile karşılaşmak
- Kemik erimesi ve travma sonrası ağrı yaşanması
Sırt Ağrısından Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Öncelikle sırt ağrısından korunmak için sedanter bir hayat tarzından uzaklaşmak gerekir. Bilgisayar başında çalışan bir ofis elemanı iseniz öncesinde sırt ağrısı yaşamamak için duruş bozuklukları ile ilgili önlem almanız gerekir. Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren bir işle uğraşıyorsanız 1.5- 2 saatte bir istirahat haline geçmeniz gerekmektedir. Günlük hayattaki stresten kaçınmak ve obeziteden korunmak sırt ağrısı için yapılması gereken diğer işlemlerdendir. Uzun süre spor ve egzersiz yapmamak sırt kaslarınızı zayıflatacak ve sizleri sırt ve bel ağrıları için açık konuma getirecektir.
Sırt ağrılarından korunmak için yaşam tarzı değişikliğine gitmek ve haftanın en az 3 günü egzersiz yapmak, doğru bir çözüm olacaktır. Çalışma esnasında anatomik duruşunuzu doğru ayarlamak ve kondisyonunuzun artması için sırt kaslarınızı güçlendirmek sırt ağrılarınızı mümkün mertebede azaltacaktır.
Sırt Ağrısı Tedavisi
Eğer sırt ağrınız ile beraber altta yatan bir patoloji yoksa alacağınız basit önlemler ağrınızın şiddetini azaltacaktır. Öncelikli olarak anatomik pozisyonunuzu doğru bir şekilde ayarlamak, günlük yapılacak egzersizler ağrınızın kronik bir seviyeye gelmesini önleyecektir. Tüm bunları sağladığınızda sırt ağrınız kendiliğinden 2-3 hafta içerisinde düzelecektir.
Sırt ağrısı tedavisinde sıcak uygulamalar ve ilaç tedavileri tercih edilebilir.
Göğüs Ağrıları
Göğüs ağrıları, kalp ve akciğer hastalıklarında sıklıkla yaşanılan bulgulardan biridir. Vücudun üst ön tarafında yer alan kasların aşırı gerilimi ve fonsiyon bozuklukları da göğüs ağrılarına neden olabilir. Göğsün hassas anatomik yapısı ve travmalara açık bir konumda olması da ağrıların diğer nedenleri arasındadır.
Daha çok kendini göğüs ağrısı ile gösteren patolojiler nelerdir?
- Akciğer Hastalıkları: Akciğerin hastalıkları hastalar tarafından genellikle batıcı tarzda bir ağrı tarif etmesi ile anlaşılır. Peki hangi akciğer hastalıkları göğüs ağrısı neden olur?
Pulmoner emboli: Ani başlangıçlı göğüs ağrısı, zorlu nefes alıp verme ve sık solunum akciğere pıhtı atması olarak da bilinen pulmoner emboliyi mutlaka akla getirmelidir. Erken tanısı konulamadığı takdirde ölümcül olarak seyredebilen bu hastalıkta, vakit kaybetmeden göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir.
Pnömoni(Zatürre): Eğer göğüs ağrısının yanında ateş balgam ve öksürük gibi bulgular eşlik ediyorsa pnömoni hastalığı düşünülmelidir. Pnömoni pulmoner emboliden zor ayırt edilse de erken tanısı, tedavi edilebilmesi için oldukça önemlidir.
Pnömotoraks: Halk arasında akciğerin sönmesi olarak bilinen pnömotoraks, çoğunlukla cerrahi girişim sonucu oluşur. Akciğerin travmalara açık konumda olması da pnömotoraksı tetikler. Acil tedavi uygulanması hayati öneme sahiptir
Plörezi ve Pleuritis: Akciğeri ve göğüs boşluğunu kaplayan 2 adet zara plevra denir. Bu iki zar arasında sıvı birikimine plevral efüzyon, yapraklar arasında yer alan bu sıvının iltihabına ise pleuritis denir. Şiddetli göğüs ağrısı ile kendini belirten bu iki tablo acil tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır.
Yukarıda söz edilen akciğer hastalıklarının dışında tüberküloz ve akciğer kanseri gibi durumlar da göğüs ağrısı tablosuna yol açabilir.
2.Kalp ve Damar Sistemi Hastalıkları: Kalp kaynaklı göğüs ağrılarında hastalar genelde baskı tarzında bir ağrı tarif ederler. Her biri farklı bir mekanizma ile ortaya çıkan bu ağrıların tipini kesin olarak ayırt etmek oldukça zordur.
Peki hangi kalp ve damar sistemi hastalıkları göğüs ağrısı neden olur?
- Angina Pectoris: Stabil ve unstabil angina olarak ikiye ayrılan bu tabloda hastaların şiddetli göğüs ağrısı hissetmeleri kalp krizinin ön habercisi olabilmesi açısından çok önemlidir.
- Miyokard İnfartüsü: Halk arasında kalp krizi olarak bilinen bu hastalıkta belirtiler 20 dakikadan uzun sürer. Terleme, bulantı ve ağrının boyun omuz bölgesine yayılımı ile karakterize olan kalp krizine acil yaklaşım hayati önem taşır.
- Aort Diseksiyonu ve Anevrizması: Kalpten vücuda kan pompalayan aort damarında yırtık oluşması aort diseksiyonu olarak adlandırılır Kardiyolojik acillerden olan aort diseksiyonuna acil müdahale edilmezse hasta kaybedilir. Aort anevrizması ise aort damarında baloncuk oluşmasıdır. Yine aort diseksiyonu kadar acil bir öneme sahip olan bu hastalık da kendini batıcı tarzda göğüs ağrısı ile gösterir.
- Perikardit: Kalbin perikart zarının inflamasyonu olarak adlandırılan perikarditte, hastaların göğüs ağrıları yatar pozisyonda artar ve öne doğru eğilince azalır. Baskı tarzında göğüs ağrısına neden olabilen perikarditte erken tanı hayat kurtarır.
3.Mide Bağırsak Sistemi Hastalıkları: Mide ve bağırsak sistemi, gastrointestinal sistem hastalıkları olarak bilinir. Bunlardan en sık göğüs ağrısına neden olabilen gastroözefageal reflü, mide sıvısının ağza acı su şeklinde gelmesi olarak tarif edilir. Bunun dışında mide ülseri, pankreatit, özofagus hastalıkları, safra taşları gibi gastrointestinal sistem hastalıkları da göğüs ağrılarına yol açabilir.