Karpal tünel sendromu, bilekteki median sinirin sıkışmasına neden olan tıbbi bir durumdur. Median sinir ve birkaç tendon (parmaklarımızı ve bileğimizi esnetmemizi sağlayan fleksör tendonlar), koldan ele karpal tünel adı verilen küçük bir boşluktan geçerek ulaşır. Median sinir, başparmağın avuç içi tarafındaki hissini, işaret parmağını, orta parmağı ve yüzük parmağının yarısını kontrol eder.
Median sinirin sıkışması bilek ve elde uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlüğe yol açabilir. Karpal tünel başparmak, işaret ve orta parmakta elektrik çarpması hissi yaratabilir. Ağrı ayrıca koldan omuza doğru veya dirsek ile bilek arasında da hissedilebilir.
Karpal tünel hastaları geceleri uykudan uyandırabilecek ağrıları doktorlarına şikayet edebilirler. Birçok insan bilekleriyle kıvrılmış pozisyonda uyuduğundan, bu gece ağrısına yol açan median sinirin sıkışmasına neden olabilir. Karpal tünel semptomları da gün içinde, özellikle ellerinde bir şeyler tutarken (telefon, kitap, aletler veya sürüş gibi) ortaya çıkabilir ve genellikle elleri “sallayarak ” veya hareket ettirerek rahatlatılabilir. Bu karpal tünel semptomları zamanla yavaş yavaş sabit hale gelebilir ve bir şeyleri daha sık bırakmak gibi ek sorunlara neden olabilir. Ciddi vakalarda, başparmağın tabanındaki kaslar zayıflar.
Karpal Tünel Risk Faktörleri:
Karpal tünel ağrısı tedavi edilmezse, karpal tünel sendromu median sinire ve inerve ettiği kaslara zarar verebilir. Karpal tünel sendromuna yakalanmada rol oynayabilecek çeşitli faktörler vardır.
Kadınlar karpal tünel sendromuna daha yatkındır, çünkü karpal tünelleri genellikle erkeklere göre daha küçüktür.
Diyabet ve alkolizm gibi kronik hastalıklar median sinir hasarı riskinizi artırır. Romatoid artrit veya enfeksiyonlar gibi enflamatuar durumlar da karpal tünel bölgesinde iltihaplanmaya neden olarak median sinir üzerinde baskıya neden olabilir.
Gebelik, obezite, menopoz ve tiroid rahatsızlıkları sıvı tutulmasından kaynaklanan artan basınç nedeniyle median sinirleriniz üzerindeki baskıyı artırabilir. Bu karpal tünel sendromu riskinizi artırır. Genellikle gebelikte karpal tünel sendromu genellikle bebek doğum yaptıktan sonra düzelir.
Median sinir tahrişi ve hasarında iş faktörleri de rol oynayabilir. Bilgisayarda uzun süreli çalışma buna örnek olarak verilebilir. Titreşimli aletlerle sık çalışan veya çalışmaları sırasında bilekte tekrarlayan esneme olan bireyler de karpal tünel sendromuna yakalanma riskiyle karşı karşıya kalabilirler.
Karpal tünel sendromunuz olup olmadığını teşhis etmek için doktorunuz fiziksel bir muayene yapacak ve sağlığınız ve günlük rutininizin yanı sıra bileğinizdeki ağrıya yol açmış olabilecek son aktiviteleri sorgulayacaktır. Median sinirinizin düzgün çalışıp çalışmadığını görmek ve semptomlarınıza katkıda bulunabilecek herhangi bir sağlık sorununu kontrol etmek için karpal tünel kliniği doktorunuz tarafından kan testleri ve sinir testi gibi bazı testler yapılabilir.
Karpal Tünel Ağrı Yönetimi ve Tedavi Seçenekleri
Karpal tünel ağrısı belirtileriniz hafifse, karpal tünel sendromunu evde tedavi edebilirsiniz. Karpal tünel ağrısı yönetimi için uyuşma ve ağrıya neden olan aktivitelerden kaçınmayı deneyin ve aktiviteler arasında bileğinizi dinlendirin. Bileğinizi her saat veya iki saatte bir 10-15 dakika buzlayın. Geceleri ve mümkünse gün boyunca bilek ateli takmak, bileğinizi nötr bir pozisyonda tutmaya yardımcı olacak ve median sinirinizden baskıyı alacaktır.
Daha ileri semptomlar için ultrasonla karpal tünel steroid enjeksiyonu uygulanarak hasta rahatlatılabilir. Hastaların kolu supin pozisyona alınıp bilekler sert düz bir yüzeye dayandırıldıktan sonra parmaklar yarı kapalı şekilde tutulur. Enjeksiyon bölgesinde gerekli antiseptik temizleme sağlandıktan sonra ilk olarak usg ile yer kaplayan lezyonları veya anatomik varyantları dışlamak için inceleme yapılır. Sonrasında , karpal tüneli proksimal (pisiform, scaphoid) ve distal olarak (trapezyum ve hamat) sınırlayan kemikli yapılar incelenir. Ultrasound ile enine karpal ligament kemerli bir hiperekoik şerit olarak tanımlandıktan sonra median sinir tanımlanır. Median sinir yakınına %1 lidokain ve 40 mg triamsinolon karışımı ile enjeksiyon uygulanarak işleme son verilir.